Idar Dahls minneforening

Idar Dahl (16. april 1927 – 2. mai 2007) preget Strindheim Ski i en årrekke. Alle i Strindheim visste hvem Idar var og lyttet når han tok ordet, og det gjorde han ofte. Strindheim Ski var under Idar sin tid en fremtredende skiklubb på alle måter. Idar hadde klare tanker og strategier, og vi vil takke Idar for det grunnlaget han la og den jobben han gjorde for klubben i alle år.

Idar Dahls Minneforening ble opprettet for å ta vare på noen av de verdiene Idar sto for. Idar var selv en meget dyktig idrettsmann i unge år. Han var datidens mestvinnende skiløper i Strinda. Han fremhevet seg også nasjonalt. Hans beste prestasjoner i NM ble 8. plass på 15 km og 4. plass på 50 km. Idar var også en meget dyktig løper.

Bildet over er fra Digitalt Museum, er fra NM på ski i Trondheim 1953, og ble brukt i Arbeider-Avisa 23.02.1953 med følgende bildetekst: "- I dag gjorde du et strålende løp, Idar, sier Strindheim IL's formann, Johan Dahl, til bror sin etter 17 km. Snakk om det var begeistring i Strindheimleiren etter det fine løpet Idar Dahl laget. Til venstre venter skiutvalgsformannen A. Hugaas for å slippe til med sin gratulasjon".


Det var som administrator og trener Idar ble mest kjent. I tillegg til sitt brennende engasjement for Strindheim, var han både landslagstrener for damer og kretstrener. Idar var den som først satte fokus på damelangrenn. Idar fikk skimerket i gull for sin innsats for skiidretten i Norge.

Det er imidlertid som Strindheim-mann vi kjenner Idar best. Det finnes neppe den jobb Idar ikke hadde i Strindheim. Han var i styret, han var sentral i dugnadsarbeidet, og han sørget for sponsorinntekter. Han var den ubestridte lederen når Strindheim skulle arrangere skirenn, han var trener og ikke minst så var han samlingspunktet på skirenn. Han hjalp Strindheimløpere med skismurning, og han rakk selvfølgelig å sekundere egne løpere på beste måte.

Idar hadde et sterkt navn i ski-Norge, men det som betydde aller mest for Idar var Strindheimløperne sine resultater. Idar var et konkurransemenneske og elsket å se Strindheimløpere hevde seg på resultatlistene.

Idar Dahls Minneforening delte i årene 2010-2019 ut stipend til unge Strindheimløpere som viser gode resultater og god fremgang - i beste Idar Dahl-ånd. I juni 2022 vedtok minneforeningens styre at de gjenstående midler skulle bli øremerket arbeid som Strindheim ski gjør i planlegging og utvikling av Strindamarka Næranlegg. Styret uttalte at "siste tildeling er kanskje litt på siden av foreningens vedtekter, men indirekte vil et næranlegg sannsynligvis bidra til bedre vilkår for mange unge Strindheim-løpere".


Stipendutdelinger

  • Stipender for 2010: Jørgen Bye Brevik og Haakon Egeland

  • Stipender for 2011: Gruppe 15-16 år som representerte Strindheim under Hovedlandsrennet i Harstad.

  • Stipender for 2015 Guro Bostad, Marte Skaanes, Håkon Skaanes, Torunn Taksgaard

  • Stipender for 2016: Håkon Skaanes

  • Stipender for 2017: Håkon Skaanes

  • Stipender for 2018: Oda Groth Brodtkorb

  • Stipender for 2019: Oda Groth Brodtkorb og Magnus Thorstensen

  • 2022: Minnefondet avsluttet - resterende midler går til Strindamarka Næranlegg

Styre

Kjell H. Nilsen, Tor Taksgaard, Vegar Granheim, Torstein Dahl og Leder av Strindheim Ski.

Vedtekter

Vedtekter Idar Dahls Minnefond(PDF).